Kaczka po pekińsku



Kaczka po pekińsku House of Asia

Wybierzmy się we wspólną podróż do Pekinu razem z Olą Kot i zjedzmy doskonałą kaczkę po pekińsku. Do zrobienia dania wystarczy dosłownie kilka składników i niecałe 30 min. Odkryjcie prosty w przygotowaniu przepis, ale niezwykle aromatyczny i pyszny. Zobaczcie, jak poradziła sobie z tym przepisem Ola – Kliknij tutaj

Składniki

Ciasto na placki mandaryńskie:

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 125 ml wody w temperaturze 75-85 ºC

Sposób przygotowania

  1. Piersi oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Oprósz solą i pieprzem, ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu i zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 min., aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony. Przełóż na talerz i posmaruj 3/4 ilości sosu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ºC na 6 minut. Wyjmij i odstaw na około 6 minut.
  2. Warzywa do woka przełóż na sitko i dobrze odciśnij wodę. Podsmaż je na rozgrzanym woku z dodatkiem przyprawy do kuchni chińskiej.
  3. Kaczkę pokrój w plastry.
  4. Gotowe placki posmaruj pozostałym sosem do kaczki, następnie ułóż warzywa, plastry mięsa i posyp świeżą dymką i sezamem.

Placki mandaryńskie:

  1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki ciasta i zagnieć tak, aby było gładkie i nie kleiło się do rąk.
  2. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 45 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych kawałków, uformuj z nich kulki i rozwałkuj na cienkie 3 mm placuszki.
  3. Smaż placki na patelni wysmarowanej oliwą.

TIP: Możesz użyć gotowych placków.