Kaczka w sosie Hoisin z czarną porzeczką



Kaczka w sosie Hoisin z czarną porzeczką House of Asia

Czas na kaczkę z azjatyckim twistem. Dodatek sosu Hoisin sprawi, że mięso nabierze słodko-pikantnego smaku i lekko czosnkowego aromatu. W przepisie nie zabraknie też słodkiego akcentu – czyli tego, co kaczka lubi najbardziej. Tu niezastąpiony okaże się dżem jeżynowo porzeczkowy. Smacznego!

Składniki

SOS:

Marynata do mięsa:

  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Pozostałe składniki:

  • 2 filety z piersi z kaczki ze skórą
  • 1 duża biała cebula pokrojona w grubą kostkę 1cm. /1cm.
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • olej do smażenia

Do dekoracji:

  • cebula dymka pokrojona w słupki 3-4 cm

Sposób przygotowania

  1. Składniki marynaty wymieszaj i włóż do niej pierś z kaczki. Marynuj przynajmniej przez 30 min. Jeśli masz możliwość pozostaw mięso w marynacie na całą noc.
  2. Na patelnię wlej dwie łyżki oleju i delikatnie go podgrzej. Połóż zamarynowana pierś skórą do dołu i smaż na średnim ogniu do uzyskania złotej skórki. Co jakiś czas obracaj mięso. Następnie przełóż kaczkę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Powinna „odpoczywać” mniej więcej 8-10 minut.
  3. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu.
  4. Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Rozgrzej wok i wlej 2-3 łyżki oleju. Czosnek przesmaż na złoty kolor. Dodaj pokruszony pieprz, cebulę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pokrojoną kaczkę i smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj sos i olej sezamowy. Wymieszaj i delikatnie odparuj.
  5. Kaczkę przełóż na talerz, polej sosem i udekoruj pokrojoną dymką.

TIP: Zamiast świeżego, posiekanego czosnku możesz użyć pasty z czosnku.