Potrzebujesz pomysłu na szybkie, ale efektowne śniadanie lub lunch? Łosoś w teriyaki, warzywa i serek – zawijasz jak naleśnik, ale z efektem wow. Szybko, zdrowo i pysznie.
Liczba porcji:
2
|
Czas: 15 min
|
Składniki
Masa na omlet: 4 jajka 40 g rukoli 1 łyżka pokrojonej kolendry 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu
Pozostałe składniki:
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia 2 łyżki Sosu Teriyaki Yamasa 50 g serka śmietankowego 150 g łososia 1/2 awokado hass, pokrojone w półplastry 40 g rukoli 2 pomidorki cherry, pokrojone w plasterki 2 szparagi blanszowane 1 łyżka oliwy z oliwek
|
Sposób przygotowania
1. Łososia zamarynuj w sosie teriyaki i paście z imbiru, odstaw na 10 minut. Następnie upiecz przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wyjmij i pozostaw do wystudzenia. 2. Do wysokiego dzbanka wbij jajka i dodaj wszystkie składniki na omlet. Za pomocą blendera zmiksuj dokładnie na jednolitą masę. 3. Na patelni rozgrzej oliwę, wylej połowę masy na całą patelnię i usmaż omlet z obu stron. W taki sam sposób usmaż drugi omlet. 4. Usmażone omlety połóż na desce i zrób nacięcie do połowy. Na każdej ćwiartce omleta ułóż inne składniki: na pierwszej łososia pokrojonego na kawałki, na drugiej serek śmietankowy, rukolę i pomidorki, na trzeciej pokrojone szparagi, a na czwartej awokado. Złóż omlet, począwszy od łososia, nakładając na siebie każdą ćwiartkę.
Tip. Możesz zawinąć omlet według własnych preferencji i potrzeb.
|