Wiecie, że różnego rodzaju kluseczki są bardzo popularne w Korei? Nasz Szef Kuchni przychodzi ze swoim pomysłem na kluski ziemniaczane z koreańskim sosem bulgogi.
Liczba porcji: 4 |
Czas: 15 min |
Składniki100 g Pasty z Bulgogi House of Asia 500 g ugotowanych ziemniaków około 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 50 g wody 100 g orzeszków ziemnych posiekanych 2 łyżki posiekanej zielonej dymki
|
Sposób przygotowania1. Ziemniaki przepuść przez praskę i przełóż do miski, następnie wyjmij około 1/4 masy i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, sól, szybko i sprawnie zagnieć ciasto, a następnie uformuj małe kuleczki z dziurką, przypominające kluski śląskie. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia. 2. W misce dokładnie wymieszaj pastę bulgogi z wodą, a orzeszki podsmaż delikatnie na patelni. 3. Na patelnie wlej wcześniej przygotowany sos, doprowadź do wrzenia i połącz z porcją ugotowanych klusek, wymieszaj. Przełóż na talerz, posyp prażonymi orzechami i dymką. TIP: Można użyć gotowych klusek i podać z naszymi sosami |