Kluski ziemniaczane z sosem Bulgogi



Kluski ziemniaczane z sosem bulgogi House of Asia

Wiecie, że różnego rodzaju kluseczki są bardzo popularne w Korei? Nasz Szef Kuchni przychodzi ze swoim pomysłem na kluski ziemniaczane z koreańskim sosem bulgogi.

Składniki

100 g Pasty z Bulgogi House of Asia

500 g ugotowanych ziemniaków 

około 100 g mąki ziemniaczanej 

1 łyżeczka soli 

50 g wody 

100 g orzeszków ziemnych posiekanych 

2 łyżki posiekanej zielonej dymki 

 

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki przepuść przez praskę i przełóż do miski, następnie wyjmij około 1/4 masy i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, sól, szybko i sprawnie zagnieć ciasto, a następnie uformuj małe kuleczki z dziurką, przypominające kluski śląskie. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.  

2. W misce dokładnie wymieszaj pastę bulgogi z wodą, a orzeszki podsmaż delikatnie na patelni. 

3. Na patelnie wlej wcześniej przygotowany sos, doprowadź do wrzenia i połącz z porcją ugotowanych klusek, wymieszaj. Przełóż na talerz, posyp prażonymi orzechami i dymką. 

TIP: Można użyć gotowych klusek i podać z naszymi sosami