Kuchnia fusion

Kokosowy sernik z musem malinowym

Mleko kokosowe świetnie sprawdza się do dań curry, ale jest również idealne do ciast i deserów.

Liczba porcji:

8

Czas: 20 min + 90 min pieczenia

Poziom:

Średni

Poziom:

Łagodne

Składniki

Spód:
70 g masła
70 g gorzkiej czekolady
30 g cukru kokosowego
45 g mąki z quinoa
1 jajko

Masa serowa:
1 kg twarogu na sernik
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g cukru kokosowego
400 ml mleczka kokosowego 5 jajek

Polewa:
370 g dżemu malinowego

Sposób przygotowania

  1. Masło i czekoladę roztop na małym ogniu. W międzyczasie utrzyj, za pomocą miksera, jajko z cukrem
  2. Dodaj masę czekoladową, mąkę i całość miksuj do połączenia się składników
  3.  Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C. Dno formy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do
    pieczenia, zapinając obręcz i pozostawiając papier na zewnątrz. Wylej masę i piecz ją przez 9 minut. Następnie wystudź
  4. W misce zmiksuj twaróg, mleko kokosowe, mąkę i cukier na gładką masę. Dodaj po kolei jajka i miksuj przez kilkanaście sekund
  5.  Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C. Masę serową wylej na wystudzony spód i wstaw formę do piekarnika. Piecz przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez 75 minut
  6. Sernik wystudź i włóż na noc do lodówki
  7. Dżem malinowy podgrzej delikatnie w małym garnku. Wylej go na sernik tak, aby powstała malinowa polewa
Wróć do poprzedniej strony