Co można wyczarować z mleczka kokosowego, pulpy mango i tapioki? Oczywiście, że wyśmienity pudding! Zobaczcie jak zrobili to Praktykulinarni.
Składniki
· 400 ml Mleczko kokosowe 5-7% House of Asia · 1 szklanka Tapioki pereł QF Quality Food · 450 g Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food · 900 ml wody · 5 łyżek erytrolu · kawałek kory cynamonu · 5-6 sztuk goździków · pół łyżeczki mielonego kardamonu · dekoracja: np. liofilizowane maliny
|
Sposób przygotowania1. Do garnka wlej wodę i mleczko. Wsyp tapiokę i erytrytol. Dodaj korzenne przyprawy: cynamon, goździki i kardamon. Odstaw na 30 minut. 2. Garnek ustaw na kuchence, zagotuj. Zmniejsz moc kuchenki (płomień) i gotuj przez ok. 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby tapioka nie przywarła do dna garnka. 3. Kulki tapioki powinny już być przezroczyste. W razie potrzeby gotuj jeszcze kilka minut. 4. Odstaw do przestudzenia. Stygnąc, pudding gęstnieje, warto więc przełożyć go już do miseczek, szklanek albo słoików. 5. Na warstwę tapioki wyłóż po 3-4 łyżki pulpy mango. Udekoruj liofilizowanymi malinami, miętą, orzechami, sezamem albo wiórkami kokosowymi. TIP: Możesz zmienić proporcje płynów i na tę ilość tapioki wykorzystać 2 puszki mleczka koksowego 5-7% oraz 500 ml wody. Zamiast korzennych przypraw, dodaj pastę waniliową lub nasionka świeżej wanilii. |