Koreczki z tortilli z krewetkami i Wakame



Koreczki z tortilli z krewetkami i wakame Delicious Place House of Asia

Koreczki na imprezę mają nieskończenie wiele interpretacji. Łapcię jedną z nich od Delicious Place. Pierwsze skrzypce w tym daniu gra niezastąpiona tortilla Casa de Mexico i nasze glony Wakame.

Składniki

10 g Wodorostów Wakame House of Asia

3 łyżki Jasnego sosu sojowego House of Asia

4 Wrapy pszenne 25 cm Casa de Mexico

20-25 szt. surowych obranych krewetek

350 g kremowego twarożku

1/2 ogórka szklarniowego pokrojonego w drobną kostkę

2 łyżki posiekanego koperku

12 liści sałaty masłowej

4 łyżki majonezu

sól, pieprz

koperek i plasterki limonki do ozdoby

Sposób przygotowania

1. Wakame włóż do miski i zalej 2 szklankami wrzącej wody. Odstaw na 10 min, po czym odcedź. Po ostudzeniu posiekaj na mniejsze kawałki.

2. Twarożek wymieszaj z ogórkiem, koperkiem, solą i pieprzem.

3. Do garnka wlej 1,5 szklanki wody i zagotuj. Wlej sos sojowy i wrzuć krewetki. Gotuj 2 minuty i odcedź.

4. Na tortilli rozsmaruj twarożek z ogórkiem, a na nim rozłóż trochę wakame. Ułóż 3 liście sałaty i polej 1 łyżką majonezu. Zwiń wrapa ciasno w roladkę.

5. Tortille pokrój na kawałki ok. 3 cm. Na wykałaczki nabijaj po 1 krewetce oraz po 1 roladce z tortilli. Koreczki udekoruj koperkiem i plasterkami limonki.