Kotleciki rybne z czerwonym curry



Kotleciki rybne pachnące Tajlandią to danie, które przypadnie do gustu miłośnikom ryb i egzotycznych smaków. W zależności od ilości pasty curry nabiorą odpowiedniej ostrości, a przygotowane chrupiące liście limonki kaffir zasmakują nie tylko dorosłym.

Składniki

Kotleciki:

  • 1 filet białej ryby (najlepiej dorsz)
  • 0,5 rozmieszanego jajka
  • 4 fasolki zielone
  • 2 listki kaffiru świeżego
  • 0,5 – 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • sól
  • olej do smażenia

Sos:

  • 0,5 obranego ogórka
  • 0,5 czerwonej cebulki
  • pół papryczki chili 
  • świeża kolendra
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • łyżka posiekanych orzeszków ziemnych

 

Sposób przygotowania

Kotleciki

  1. Rybę (dobrze odciśniętą z wody) drobno posiekaj.
  2. Dodaj pastę curry oraz roztrzepane jajko.
  3. Fasolkę i liście kaffiru (bez gałązki ze środka listków) drobno posiekaj i dodaj do masy rybnej.
  4. Masę posól i uformuj małe kulki, a następnie rozgnieć je na płaskie kotleciki.
  5. Na rozgrzaną patelnię z ok 1 cm oleju połóż kotleciki i smaż z obu stron po ok 4 minuty.
  6. Kotleciki wyłóż na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Do ozdoby i chrupania możesz usmażyć (w głębokim tłuszczu) liście kaffiru.

Sos

  1. Wodę wymieszaj z cukrem i podgrzej do rozpuszczenia cukru. Dolej ocet i zdejmuj z ognia.
  2. Siekaj drobno ogórka, cebulkę i chilli.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj posiekane orzeszki i kolendrę.