Krem ze szparagów z mleczkiem kokosowym



Krem ze szparagów z mleczkiem kokosowym

Sezon na szparagi w pełni! Przygotowaliśmy dla Was wyjątkowy krem. Nie jest to standardowe danie gdyż zamiast zwykłej śmietanki użyliśmy mleczka kokosowego, które idealnie zgrywa się ze smakiem zielonych szparagów! Smacznego 🙂 

Składniki

  • 400 mleczka kokosowego 12-14%
  • pęczek zielonych szparagów 500 g
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju
  • sól i pieprz
  • dwie łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Szparagi umyj, odetnij łykowate końcówki. Gotuj we wrzącej wodzie ok 7 min. Odcedź zostawiając 200 ml wody z gotowania.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż do zarumienienia.
  3. Dodaj pokrojone na 3 cm kawałki szparagi, przesmaż krótko i dodaj mleczko kokosowe. Gotuj 3 min.
  4. Zblenduj dokładnie a następnie dodaj wodę z gotowania szparagów, dodaj sól i wymieszaj.

Dopraw pieprzem i udekoruj ziołami.