Krewetki gotowane na parze w parowniku bambusowym



Krewetki gotowane na parze w parowniku bambusowym House of Asia

Idealnie przyrządzone krewetki? Poznaj sposób na przygotowanie ich w parowarze. Dzięki gotowaniu na parze będą lżej strawne i mniej kaloryczne niż w wersji smażonej. Podane z sosem na bazie sosu sojowego, pasty z imbiru i czosnku będą idealną przekąską na spotkania z przyjaciółmi.

Składniki

  • ½ łyżeczki pasty z czosnku lub 2 ząbki posiekanego czosnku
  • ½ łyżeczki pasty z imbiru lub 2 cm posiekanego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego 
  • 12 obranych i oczyszczonych krewetek (16×20)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej papryczki chili 
  • 2 łyżki stołowe bulionu 
  • Kilka kropli oleju sezamowego
  • Świeża kolendra 

Sposób przygotowania

  1. Krewetki ułóż na dużym talerzu w parowarze i gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut. W międzyczasie rozgrzej olej w woku lub małym rondlu, dodaj pastę z czosnku, pastę z imbiru, zieloną cebulkę, chili i smaż przez 30 sekund. Następnie dodaj resztę składników i całość duś przez około minutę.
  2. Krewetki przełóż na talerz i polej sosem, posyp kolendrą oraz skrop olejem sezamowym.