Soczyste i lekko pikantne krewetki w marynacie z sosu sojowego, ostrygowego, paście z czosnku i kolendrą to fantastyczna propozycja na nietuzinkowe danie. W towarzystwie sosu kimchi i chorizo otrzymacie idealną pikanterię, która zaskoczy niejednego gościa.
Składniki1 saszetka Pasty kimchi lub 50 g Sosu kimchi House of Asia 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane 1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia 20 obranych i oczyszczonych krewetek 16/20 50 g kiełbasy chorizo pokrojonej w drobną kosteczkę 6 pomidorków cherry 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę 50 g kapusty pekińskiej pokrojonej w kostkę 2 łyżki posiekanej kolendry 1 łyżka pokrojone zielonej dymki 3 łyżki oleju |
Sposób przygotowania1. Wymieszaj ze sobą sos ostrygowy, sojowy, jedną łyżkę kolendry, 1 łyżeczkę pasty z czosnku i zamarynuj krewetki. 2. Na patelnię wlej olej, podsmaż na średnim ogniu przez około 3 minuty cebulę z pozostałą pastą z czosnku, dodaj chorizo, następnie kapustę pekińską, pomidorki oraz krewetki, całość smaż na dużym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Pod koniec dodaj pastę lub sos kimchi oraz odrobinę wody, wymieszaj. Gotowe danie posyp pozostałą kolendrą i dymką. |