Krewetki smażone z chorizo i pastą kimchi



Krewetki smażone z chorizo i pastą kimchi House of Asia

Soczyste i lekko pikantne krewetki w marynacie z sosu sojowego, ostrygowego, paście z czosnku i kolendrą to fantastyczna propozycja na nietuzinkowe danie. W towarzystwie sosu kimchi i chorizo otrzymacie idealną pikanterię, która zaskoczy niejednego gościa.

Składniki

1 saszetka Pasty kimchi lub 50 g Sosu kimchi House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane

1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia

1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia

20 obranych i oczyszczonych krewetek 16/20

50 g kiełbasy chorizo pokrojonej w drobną kosteczkę

6 pomidorków cherry

1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę

50 g kapusty pekińskiej pokrojonej w kostkę

2 łyżki posiekanej kolendry

1 łyżka pokrojone zielonej dymki

3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

1.       Wymieszaj ze sobą sos ostrygowy, sojowy, jedną łyżkę kolendry, 1 łyżeczkę pasty z czosnku i zamarynuj krewetki.

2.       Na patelnię wlej olej, podsmaż na średnim ogniu przez około 3 minuty cebulę z pozostałą pastą z czosnku, dodaj chorizo, następnie kapustę pekińską, pomidorki oraz krewetki, całość smaż na dużym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Pod koniec dodaj pastę lub sos kimchi oraz odrobinę wody, wymieszaj. Gotowe danie posyp pozostałą kolendrą i dymką.