Krewetki w sosie maślano-winnym z trawą cytrynową



Krewetki w sosie maślano-winnym z trawą cytrynową House of Asia

Doskonałe krewetki w kremowym sosie maślano-winnym to świetny pomysł na smakowitą kolację we dwoje. Podane z chrupiącym pieczywem i ulubionymi dodatkami stworzą wyśmienite danie, które na dobre zagości w Twojej kuchni.

Składniki

  • 3 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 
  • 1 łyżeczka pasty chili 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 400 g krewetek obranych i oczyszczonych 
  • 2 szalotki pokrojone w kostkę 
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone 
  • 100 g zimnego masła 
  • 100 ml wina białego wytrawnego 
  • 4 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego 
  • Sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania

  1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż szalotkę z czosnkiem. Następnie wrzuć krewetki i podsmaż je po 30 sekund z każdej strony.
  2. Na patelnie wlej wino i zredukuj płyn o połowę. Zdejmij z ognia i ciągle mieszając dodaj masło tak, aby sos zrobił się kremowy. Dodaj pastę z trawy cytrynowej oraz pastę chili. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj. Danie posyp szczypiorkiem.
  3. Krewetki najlepiej smakują z chrupiącą grzanką.