Kurczak 5 smaków z warzywami i makaronem Praktykulinarni



Kurczak 5 smaków Praktykulinarni House of Asia

Odkryj nietuzinkowe smaki i aromaty z dalekich Chin, które z łatwością przygotujesz w domu. Bestsellerowy makaron Chow Mein i sos z grzybów Shiitake smakuje idealnie w tej potrawie. Sprawdźcie, jak zrobiła to Beata z Praktykulinarni. Zobaczcie przepis krok po kroku Kliknij tutaj>

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Filet pokrój na kawałki (na jeden kęs). Imbir zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posiekaj czosnek i chili. Mięso wrzuć do miski, dodaj przyprawę 5 smaków, imbir, czosnek, chili i sos sojowy. Wymieszaj. Odstaw na 10-20 minut.
  2. Grzyby shiitake wrzuć do rondelka, wlej 350 ml gorącej wody. Gotuj przez 15 minut. Grzyby wyjmij, usuń nóżki, a kapelusze pokrój na paski. Zachowaj wodę z gotowania grzybów.
  3. Makaron chow mein ugotuj (5 minut), odcedź, przelej zimną wodą.
  4. Pokrój warzywa: papryki i marchew na kawałki (kwadraty, paski, słupki), pieczarki na plastry. Poszatkuj grubo kapustę pekińską. Pędy bambusa osącz z zalewy.
  5. Dobrze rozgrzej duży wok. Wlej olej, wrzuć kurczaka razem z marynatą. Podsmaż przez minutę, zamieszaj, dodaj paprykę i marchew. Po 30 sekundach dorzuć pieczarki, potem pędy bambusa i grzyby shiitake. Wrzuć kapustę i szczypior, wymieszaj. Dodaj ugotowany makaron, wlej sos z gotowania grzybów. Podgrzej razem, mieszając, przez minutę.