Kurczak generała Tso z kiełkami z fasoli Mung Jedz Pysznie



Kurczak generała Tso z kiełkami z fasoli Mung House of Asia JedzPysznie Anna Zyśk

Poznajcie wersję przepisu Jedzpysznie na kurczaka Generała Tso. Soczyste polędwiczki z kurczaka w glazurze pomarańczowej z dodatkiem sosu sojowego, sriracha i octu ryżowego to prawdziwa petarda. Chrupiące kawałeczki podaj z surówką z kiełków mung i pyszne danie gotowe.  Koniecznie sprawdźcie jak Anna Zyśk robi ten przepis krok po kroku> Kliknij tutaj

Składniki

Sos:

Surówka:

Sposób przygotowania

  1. Polędwiczki dopraw do smaku solą i pieprzem. Białka ubij na sztywną pianę. Panierkę panko wymieszaj z uprażonym na suchej patelni sezamem. Polędwiczki obtaczaj kolejno w mące, białku i panierce. Ułóż je na blasze, spryskaj olejem i piecz w 200*C przez ok. 20 minut.  
  2. W międzyczasie przygotuj sos. Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj do niego cukier, ocet, sos sriracha, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Dokładnie wymieszaj.
  3. W oddzielnej misce połącz skrobię z niewielką ilością wody. 
  4. Na rozgrzaną patelnie dodaj sos, gdy zacznie się gotować, dodaj skrobie i dokładnie mieszaj, aż sos zgęstnieje. Upieczonego kurczaka dokładnie obtocz w gotowej glazurze. 
  5. Kurczaka podawaj z surówką z kiełków. Odsączone kiełki fasoli mung połącz z posiekanym szczypiorem, prażonym sezamem i olejem sezamowym.