Kurczak katsu w panierce panko Praktykulinarni



Kurczak katsu w panierce panko Praktykulinarni

Szukasz przepisu na obiad, który przygotujesz w zaledwie pół godziny? Ta receptura jest właśnie dla Ciebie. Praktykulinarni przygotowali swoją drobiową wersję kotletów katsu. Połączenie warzyw i mięsa będzie bardzo sycące, a słodkawy i korzenny smak sosu Tonkatsu doda potrawie wyjątkowego aromatu.

Składniki

  • 100 g panierki panko
  • 200 g ryżu do sushi
  • 50 ml sosu Tonkatsu
  • 1 łyżeczka sezamu (białego lub czarnego)
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g poszatkowanej kapusty (białej i czerwonej)
  • 2 ogórki gruntowe pokrojone w półplastry
  • 1 szklanka fasoli edamame
  • Listki groszku (opcjonalnie)

Dodatki do kapusty:

Przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania

  1. Ryż do sushi ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Mięso oprósz solą, pieprzem i papryką. Posyp mąką i panieruj w jajku, a później w panko. Smaż na oleju na zloty kolor, następnie przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez 12-15 minut, w zależności od grubości filetów.
  2. Poszatkowaną kapustę wymieszaj ze szczyptą soli, octem ryżowym, cukrem i szczypiorkiem. Pokrój ogórki. Fasolkę edamame wyłuskaj.
  3. Żeby uformować kopczyk z ryżu, miseczkę wyłóż folią spożywczą, nałóż porcję ryżu, delikatnie dociśnij. Przełóż na talerz, odwracając miskę do góry dnem i zdejmij folię. Kopczyk posyp sezamem.
  4. Na talerz nałóż warzywa i fasolkę. Filety wyjmij z piekarnika i odstaw na 2 minuty. Potem pokrój na plastry i przełóż na talerz. Polej sosem tonkatsu.

TIP: Filety z kurczaka możesz od razu podzielić na 4 porcje, przecinając każdy w poprzek na pół. Wtedy skróć czas pieczenia do 6-7 minut albo smaż na patelni, zmniejszając płomień lub moc kuchenki.
TIP: Cukier kokosowy możesz zastąpić ksylitolem.