Kurczak Kung Pao z sosem hoisin



Kurczak Kung Pao z sosem hoisin House of Asia

Błyskawiczny i praktyczny przepis na chińskie danie ze słodko pikantnym sosem hoisin. Kurczak Kung Pao (zwany też Gong Bao) łączy w sobie smaki, które polubi każdy miłośnik kuchni azjatyckiej. Danie można podawać zarówno z makaronem jak i ryżem.

Składniki

  • 160 g niesolonych orzeszków nerkowca
  • 1 cała pierś z kurczaka; pokrojona na kawałki 3×3 cm
  • 1 czerwona papryka; pokrojona w paski 1×3 cm
  • 4 ząbki czosnku; drobno pokrojone
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki sosu Hoisin
  • 2 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
  • mały pęczek szczypiorku; pokrojony w 1 cm kawałki
  • 2 łyżki oleju z ryżu i zielonej herbaty
  • 150 g makaronu Chow Mein (ugotowany według wskazówek na opakowaniu)

Sposób przygotowania

  • Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni do uzyskania złoto-brązowego koloru, po czym natychmiast je z niej zdejmujemy.
  • Na rozgrzany wok wlewamy olej z ryżu. Dodajemy czosnek i smażymy go do uwolnienia się aromatu. Należy uważać, aby olej podczas smażenia nie był zbyt gorący, gdyż możemy spalić czosnek.
  • Do woka wrzucamy kurczaka i paprykę. Całość smażymy 3 minuty. Dodajemy ocet ryżowy i sos Hoisin. Mieszamy do uzyskania gęstego sosu.
  • Dodajemy olej z prażonego sezamu, orzechy i szczypiorek. Na koniec wkładamy makaron i całość mieszamy do połączenia się smaków.
  • Danie podajemy natychmiast, posypane szczypiorkiem.