Kurczak massaman curry



Kurczak massaman curry House of Asia

Pasta ma massaman jest jedną z najsmaczniejszych past curry. W połączeniu z mlekiem kokosowym tworzy aksamitny i aromatyczny sos, z delikatną nutą cynamonu. Idealnym uzupełnieniem dania jest ryż jaśminowy, który ma długie i śnieżnobiałe ziarna.

Składniki

  • 3 łyżki pasty massaman curry
  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7 %
  • 320 g ryżu jaśminowego
  • 200 g filetu z piersi kurczaka; pokrojony w cienkie plastry
  • 1/2 cebuli; pokrojona w drobna kostkę
  • 5 średnich ziemniaków; obrane i ugotowane, pokrojone w 1,5 cm kostkę
  • 3 łyżki pokruszonych orzeszków ziemnych; uprażone na suchej patelni

Sposób przygotowania

  1. Ryż gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej mleczko, dodaj pastę curry i gotuj do uwolnienia się aromatu.
  3. Dodaj kurczaka, cebule oraz ziemniaki. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
  4. Danie podaj z ryżem i posyp orzeszkami.