
Kurczak po indyjsku

Jeśli lubisz intensywne, bogate smaki, ten kurczak po indyjsku skradnie Twoje serce! Soczyste mięso marynowane w paście tikka masala, otulone kremowym sosem pomidorowo-kokosowym House of Asia, z dodatkiem aromatycznych przypraw tandoori. Posypane orzechami nerkowca i świeżą kolendrą, podane z ryżem i limonką – doskonały wybór na domowy, egzotyczny obiad!
Liczba porcji: 2
Czas: 45 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 50 g Pasty Tikka Masala średnio-ostrej House of Asia
- 2-3 łyżeczki Przyprawy Tandoori Masala House of Asia
- 100 ml Mleczka kokosowego 20 – 22 % House of Asia
- 400 g mięso z nogi kurczaka
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2-3 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 100 g orzeszków nerkowca
- 100 ml bulionu
- 400 g pomidorów z puszki
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 50 g kolendry pokrojonej
Do podania:
- Ugotowany ryż jaśminowy
- 1/2 limonki
Sposób przygotowania
- Mięso z kurczaka pokrój w grubsze kawałki i zamarynuj w paście tikka masala.
- Na patelnię wlej olej. Zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj przyprawę i podsmaż przez 1 minutę. Dodaj koncentrat, pomidory z puszki oraz bulion. Doprowadź do wrzenia, pod koniec dodaj mleczko kokosowe oraz masło. Poczekaj aż sos zgęstnieje i dopraw do smaku.
- Kurczaka usmaż na rumiany kolor przełóż do sosu. Danie podawaj posypane orzechami oraz kolendrą z ryżem i cząstką limonki.