Kurczak po tajsku

Soczyste kawałki kurczaka duszone w kremowym mleczku kokosowym z dodatkiem czerwonej pasty curry, trawy cytrynowej i kaffiru. Połączenie delikatnej ostrości, cytrusowej nuty i głębokiego umami sprawia, że to danie smakuje jak z najlepszej tajskiej restauracji! Podawaj z kolendrą i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka zamarynuj w sosie sojowym, trawie cytrynowej oraz łyżce oleju. Odstaw na 15 minut.
  2. W rondlu podsmaż cebulę, czosnek, imbir, marchew i pastę curry. Dodaj cukinię i smaż 2 minuty. Dodaj liście kaffiru, papryczkę chili oraz mleczko kokosowe. Gotuj około 5 minut.
  3. Na patelni podsmaż kurczaka i przełóż do mleczka kokosowego. Dopraw sosem rybnym i sokiem z limonki. Podawaj z kolendrą i prażonymi orzeszkami ziemnymi.