Kurczak słodko-kwaśny z makaronem vermicelli Pysznie czy przepysznie



Kurczak słodko-kwaśny z makaronem vermicelli Pysznie czy przepysznie House of Asia

Monika Molecka z Pysznie czy przepysznie zdradza swój patent na soczystego kurczaka. Wystarczy obtoczyć go w marynacie z dodatkiem naszego sosu sojowego i gotowe. Dodaj do niego makaron vermicelli, odrobinę warzyw i ananasa a z pewnością oczarujesz gości przepysznym daniem!

Składniki

  • 50 g makaronu Vermicelli
  • 300 g fileta z kurczaka pokrojonego w kostki
  • 1 cebula pokrojonej w piórka
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekanego
  • 1 papryka czerwona pokrojonej w kostki
  • 200 g ananasa pokrojonego w kostki
  • 1 łyżka oleju
  • 200 ml oleju, do smażenia kurczaka
  • Szczypiorek
  • Sezam jasny

Marynata:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 6 łyżek wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sezamu

Sos:

  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • Pieprz
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj ze sobą składniki marynaty, konsystencją powinna przypominać ciasto na naleśniki. Obtocz w niej kawałki kurczaka.
  2. Smaż kurczaka na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem.
  3. Połącz ze sobą składniki na sos.
  4. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przelej zimną wodą.
  5. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż cebulę do lekkiego zbrązowienia, dodaj czosnek oraz imbir, chwilę podsmaż.
  6. Następnie dodaj ananasa i paprykę, smaż do momentu, aż ananas zacznie lekko się przypiekać. Na sam koniec dodaj kawałki kurczaka, całość zalej sosem. Smaż ok. 5 min.
  7. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj, posyp szczypiorkiem i sezamem.