Kurczak w sosie hoisin z kiełkami fasoli Mung Smykwkuchni



Kurczak w sosie hoisin z kiełkami fasoli Mung House of Asia Smyk w kuchni

Razem z Karoliną Smykwkuchni zabieramy Was w kolejną, kulinarną podróż do odkrycia chińskich smaków. Tylko spójrzcie jak łatwo i szybko przyrządzicie kurczaka w słodko-pikantnym sosem hoisin, który charakteryzuje się lekko czosnkowym aromatem. Przepis ten zrobicie zaledwie w 20 minut w domu. Zobaczcie jakie to proste.

Składniki

Marynata do mięsa:

Sposób przygotowania

1. Mięso z kurczaka zamarynuj w marynacie. Dodaj 2 łyżki oleju, kiełki fasoli, 1/2 słoika imbiru i smaż w woku na wysokim ogniu. Kiedy mięso będzie gotowe, sos zagęszczamy skrobią, dodajemy dymkę, chilli.
2. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
3. Kapustę poszatkuj, posól i ugniataj dłońmi aż puści lekko sok. Dodaj pulpę z mango, dopraw solą, dodaj chilli, dymkę i sezam.
4. Ryż wyłóż na półmisek, dodaj mięso w sosie na wierzch, podawaj z surówką.