
Ekspresowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym – Jakjalubiejesc

Dzięki paście miodowo-czosnkowej House of Asia przygotujesz to danie w mgnieniu oka! Chrupiący kurczak, aromatyczny sos i soczyste warzywa tworzą idealne połączenie smaków. Spróbuj i zakochaj się w azjatyckiej kuchni! Za przepis dziękujemy Jakjalubiejesc.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1 Pasta miodowo-czosnkowa House of Asia
- 2 łyżki Octu ryżowego House of Asia
- 6 łyżek Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2 piersi z kurczaka pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 papryka czerwona pokrojona w grubszą kostkę
- 1 papryka zielona pokrojona w grubszą kostkę
- 1 cebula (biała lub czerwona) pokrojona w grubszą kostkę
- 150 g ananasa ( świeży lub z puszki) pokrojony w grubszą kostkę
- 3 ząbki czosnku posiekanego
- 50 ml wody
- 2 łyżki ketchupu
- Sezam
- 2-3 łyżki szczypiorku
- Sól, pieprz
- Olej
Sposób przygotowania
- Do kurczaka dodaj 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę marynaty miodowej, sól, pieprz, jajko, wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.
- Po tym czasie dodaj mąkę ziemniaczaną i usmaż mięso na głębokim oleju. Kiedy będzie chrupiące, wyłóż na ręcznik papierowy.
- Na wok lub patelnię wlej olej i wrzuć warzywa i ananasa.
- W osobnej misce połącz składniki na sos, czyli pozostałą marynatę miodową, ocet ryżowy, sos sojowy (4 łyżki), ketchup i wodę.
- Do podsmażonych warzyw, dodaj wcześniej przygotowanego kurczaka i zalej sosem. Całość wymieszaj do zgęstnienia.
- Sos podawaj z dodatkiem ryżu, posyp sezamem i szczypiorem.