Ekspresowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym – Jakjalubiejesc

Dzięki paście miodowo-czosnkowej House of Asia przygotujesz to danie w mgnieniu oka! Chrupiący kurczak, aromatyczny sos i soczyste warzywa tworzą idealne połączenie smaków. Spróbuj i zakochaj się w azjatyckiej kuchni! Za przepis dziękujemy Jakjalubiejesc.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 279

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 30 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 1 Pasta miodowo-czosnkowa House of Asia
  • 2 łyżki Octu ryżowego House of Asia
  • 6 łyżek Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 2 piersi z kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 papryka czerwona pokrojona w grubszą kostkę
  • 1 papryka zielona pokrojona w grubszą kostkę
  • 1 cebula (biała lub czerwona) pokrojona w grubszą kostkę
  • 150 g ananasa ( świeży lub z puszki) pokrojony w grubszą kostkę
  • 3 ząbki czosnku posiekanego
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki ketchupu
  • Sezam
  • 2-3 łyżki szczypiorku
  • Sól, pieprz
  • Olej

Sposób przygotowania

  1. Do kurczaka dodaj 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę marynaty miodowej, sól, pieprz, jajko, wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.
  2. Po tym czasie dodaj mąkę ziemniaczaną i usmaż mięso na głębokim oleju. Kiedy będzie chrupiące, wyłóż na ręcznik papierowy.
  3. Na wok lub patelnię wlej olej i wrzuć warzywa i ananasa.
  4. W osobnej misce połącz składniki na sos, czyli pozostałą marynatę miodową, ocet ryżowy, sos sojowy (4 łyżki), ketchup i wodę.
  5. Do podsmażonych warzyw, dodaj wcześniej przygotowanego kurczaka i zalej sosem. Całość wymieszaj do zgęstnienia.
  6. Sos podawaj z dodatkiem ryżu, posyp sezamem i szczypiorem.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150 ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta miodowo-czosnkowa 50g House of Asia

Pasta miodowo-czosnkowa 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI