Ekspresowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym – Jakjalubiejesc

Dzięki paście miodowo-czosnkowej House of Asia przygotujesz to danie w mgnieniu oka! Chrupiący kurczak, aromatyczny sos i soczyste warzywa tworzą idealne połączenie smaków. Spróbuj i zakochaj się w azjatyckiej kuchni! Za przepis dziękujemy Jakjalubiejesc.

Liczba porcji: 4

Czas: 30 min

Składniki

  • 1 Pasta miodowo-czosnkowa House of Asia
  • 2 łyżki Octu ryżowego House of Asia
  • 6 łyżek Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 2 piersi z kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 papryka czerwona pokrojona w grubszą kostkę
  • 1 papryka zielona pokrojona w grubszą kostkę
  • 1 cebula (biała lub czerwona) pokrojona w grubszą kostkę
  • 150 g ananasa ( świeży lub z puszki) pokrojony w grubszą kostkę
  • 3 ząbki czosnku posiekanego
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki ketchupu
  • Sezam
  • 2-3 łyżki szczypiorku
  • Sól, pieprz
  • Olej

Sposób przygotowania

  1. Do kurczaka dodaj 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę marynaty miodowej, sól, pieprz, jajko, wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.
  2. Po tym czasie dodaj mąkę ziemniaczaną i usmaż mięso na głębokim oleju. Kiedy będzie chrupiące, wyłóż na ręcznik papierowy.
  3. Na wok lub patelnię wlej olej i wrzuć warzywa i ananasa.
  4. W osobnej misce połącz składniki na sos, czyli pozostałą marynatę miodową, ocet ryżowy, sos sojowy (4 łyżki), ketchup i wodę.
  5. Do podsmażonych warzyw, dodaj wcześniej przygotowanego kurczaka i zalej sosem. Całość wymieszaj do zgęstnienia.
  6. Sos podawaj z dodatkiem ryżu, posyp sezamem i szczypiorem.