Kurczak w sosie teriyaki z makaronem mie



Kurczak w sosie teriyaki z makaronem mie House of Asia

Sos teriyaki to absolutny must have w kuchni każdego amatora azjatyckich smaków. Klasyczny, orientalny dodatek stanowi idealną bazę marynaty do mięs, owoców morza i tofu. Jego słodki, a jednocześnie lekko wytrawny smak sprawi, że będą one soczyste i aromatyczne. To właśnie dlatego kurczak w marynacie w połączeniu z lekkim makaronem mie, to przepis na pełnowartościowy posiłek.

Składniki

  • 250 g makaronu mie
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 10 łyżek sosu teriyaki
  • 2 łyżeczki sezamu prażonego
  • 250 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 5-6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 cebula pokrojona w cząstki
  • 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki świeżego szczypiorku drobno pokrojonego
  • 1 papryczka chili drobno pokrojona

Sposób przygotowania

  1. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Pokrojonego kurczaka zamarynuj w połowie sosu teriyaki i sosie sojowym. Odstaw na 15 minut.
  3. Kurczaka obtocz w mące kukurydzianej i usmaż go na złoty kolor.
  4. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj usmażonego kurczaka, resztę sosu teriyaki i świeże chili. Doprowadź do wrzenia, a następnie posyp sezamem i szczypiorkiem. Podawaj z makaronem mie.