Kurczak z grzybami po chińsku

Apetyt na orientalne smaki? Kurczak z grzybami po chińsku to jak szybki bilet do serca Azji — bez wychodzenia z domu. Delikatne kawałki kurczaka, grzyby o głębokim aromacie i sos, który idealnie łączy słodycz, słoność i odrobinę ostrości. Gotowe w kilka chwil… a smakuje jak z ulubionej restauracji!

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min

Składniki

20 g Grzybów Mun całych House of Asia

5 łyżek Sosu sojowego jasnego House of Asia

3 łyżki Sosu sojowego ciemnego House of Asia

1 łyżeczka Przyprawy 5 smaków House of Asia

50 g Kiełki fasoli mung House of Asia

200 g mięsa z nogi kurczaka

50 g batata pokrojonego w półplastry

50 g pora pokrojonego w półplastry

1/2 cebuli pokrojonej w pióra

2-3 ząbki czosnku drobno pokrojone

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

50 ml wody zimnej

1 łyżeczka cukru lub miodu

2 łyżki zielonej dymki pokrojonej w słupki

3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka pokrój w średniej wielkości paski. Zamarynuj w łyżce sosu sojowego jasnego i ciemnego oraz przyprawie chińskiej.
  2. Grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Odsącz.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka. Przełóż go do miski i na tej samej patelni podsmaż warzywa, kiełki fasoli mung oraz grzyby. Dodaj usmażonego kurczaka.
  4. Przygotuj sos mieszając ze sobą: sosy sojowe, wodę, cukier oraz skrobię.
  5. Na patelnię wlej sos, podgrzej i dokładnie wymieszaj. Danie podawaj posypane dymką.