Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni chińskiej to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Połączenie smażonego kurczaka z orzeszkami ziemnymi i sosem ostrygowym przybliży Ci smak tej kuchni bez dalekiej podróży do Chin. Danie jest łatwe w przygotowaniu a przede wszystkim zajmuję jedynie 20 minut. Smacznego!
Składniki
• 200 g filetu z kurczaka, pokrojony w 2 cm kostkę • 30 g grzybów shiitake, namoczone i pokrojone w ćwiartki • po 1/3 papryki w różnych kolorach, pokrojone w 2 cm kostkę • 1 mała cebula, pokrojona w 2 cm kostkę • 50 g orzechów ziemnych niesolonych • 1 cm korzenia imbiru, posiekany • 1 ząbek czosnku, posiekany • 2 łyżki sosu ostrygowego • 1 łyżka sosu sojowego jasnego • 1/2 łyżeczki cukru • 1 łyżka oleju roślinnego, do smażenia • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • sól i pieprz, do smaku
|
Sposób przygotowania
1. Kurczaka obtocz w mące ziemniaczanej. 2. Na średnim ogniu rozgrzej olej, podsmaż na złoto czosnek i imbir. Dodaj kurczaka i smaż 2 minuty. 3. Dodaj grzyby, paprykę, cebulę, orzechy, smaż 2 minuty. 4. Wsyp cukier i wlej sosy. Smaż przez 2 minuty mieszając od czasu do czasu.
|