Kurczak z orzechami po chińsku



Kurczak z orzechami po chińsku House of Asia

Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni chińskiej to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Połączenie smażonego kurczaka z orzeszkami ziemnymi i sosem ostrygowym przybliży Ci smak tej kuchni bez dalekiej podróży do Chin. Danie jest łatwe w przygotowaniu a przede wszystkim zajmuję jedynie 20 minut. Smacznego!

Składniki

• 200 g filetu z kurczaka, pokrojony w 2 cm kostkę
• 30 g grzybów shiitake, namoczone i pokrojone w ćwiartki
• po 1/3 papryki w różnych kolorach, pokrojone w 2 cm kostkę
• 1 mała cebula, pokrojona w 2 cm kostkę
• 50 g orzechów ziemnych niesolonych
• 1 cm korzenia imbiru, posiekany
• 1 ząbek czosnku, posiekany
• 2 łyżki sosu ostrygowego
• 1 łyżka sosu sojowego jasnego
• 1/2 łyżeczki cukru
• 1 łyżka oleju roślinnego, do smażenia
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• sól i pieprz, do smaku

Sposób przygotowania

1. Kurczaka obtocz w mące ziemniaczanej.
2. Na średnim ogniu rozgrzej olej, podsmaż na złoto czosnek i imbir. Dodaj kurczaka i smaż 2 minuty.
3. Dodaj grzyby, paprykę, cebulę, orzechy, smaż 2 minuty.
4. Wsyp cukier i wlej sosy. Smaż przez 2 minuty mieszając od czasu do czasu.