Madras Curry z kurczakiem i domowa pitą Chef Lorek



Madras Curry z kurczakiem i domowa pitą Chef Lorek House of Asia

Południowo Indyjska pasta curry z ognistych przypraw, pomidorów i czosnku podana z mleczkiem kokosowym oraz kurczakiem to idealnie danie na lunch, obiad czy też kolację! Spróbujcie autorskiego przepisu od znakomitego szefa kuchni Vice MasterChef Polska 2018 Chef Lorek

 

 

Składniki

Pita domowa

  • 200 g mąki pszennej 650
  • 100-115 ml ciepłej wody
  • 15 ml oleju słonecznikowego
  • 5 g soli
  • 4 g suchych drożdży

Sos jogurtowy

  • 100 ml jogurtu kremowego
  • 10 g świeżej kolendry drobno posiekanej
  • sok z 1-4 cytryny

Sos Madras Curry

  • 45 g pasty Madras Curry
  • 100 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 100 ml mleczka kokosowego 5-7 %
  • szczypta płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czarny pieprz

Dodatkowe składniki

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula

Sposób przygotowania

Zacznij od domowej pity:

  1. Wymieszaj mąkę, wodę, sól, drożdże i ugniataj przez 3-4 minuty, aż uzyskasz elastyczne ciasto (może być trochę lepkie). Dodaj olej i kontynuuj ugniatanie przez kolejne 5 minut.
  2. Następnie odstaw ciasto na 30-45 minut aż wyrośnie.
  3. Z gotowego ciasta formujemy okrągłe placuszki (o średnicy ok. 5 cm, około 6-8 sztuk). Ważne aby ciasta nie rozwałkowywać tylko ugnieść palcami. Rozwałkowanie spowoduje, że ciasto nie urośnie.
  4. Następnie rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej placuszki z pity (na średnim ogniu przez ok. 2 min.)

Przygotuj kurczaka:

  1. Marynuj pierś z kurczaka w 2-3 łyżkach jogurtu, soli, pieprzu i 5 g pasty Madras Curry przez 30 minut. Pierś z kurczaka smażymy na patelni na średnim ogniu, aż się zarumieni z obu stron, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni Celsjusza (opcja góra / dół) na 10-12 minut.
  2. Gotowy kurczak wyjmij z piekarnika i odstaw na 5-10 minut.
  • Jeśli pierś kurczaka jest większa niż 200 g, przekrój go na pół lub trzymaj dłużej w piekarniku (około 20 minut).

Sos Madras Curry :

  1. Na tej samej patelni, na której smażyłeś pierś z kurczaka, dodaj 2 łyżki oleju słonecznikowego. Następnie nałóż pastę Madras Curry i smaż na średnim ogniu przez 1-2 minuty, ciągle mieszając.
  2. Dodaj posiekane pomidory, płatki chili i smaż przez 3-4 minuty. Po tym czasie wlej mleczko kokosowe, dopraw solą, pieprzem i trzymaj na ogniu przez kolejne 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.

Sos jogurtowy:

  • Jogurt wymieszaj z drobno posiekaną kolendrą i sokiem z cytryny. Możesz doprawić solą i pieprzem.

Warzywa:

  • Pokrój pomidory i cebulę w grube plastry, posmaruj je kilkoma kroplami oleju i umieść na patelni.
  • Następnie smaż 2-3 minuty z każdej strony.

Na talerz włóż sos Madras Curry, plastry pomidorów i cebuli. Gotową pierś z kurczaka pokrój na 5 grubych plastrów. Osobno podaj pitę, a w misce sos jogurtowo-kolendrowy.

Smacznego!