Makaron Chow Mein z chrupiącymi warzywami i grzybkami Shiitake

Mamy dla Was iście rozkoszne, chrupiące, a zarazem bardzo łatwe danie inspirowane Chinami. Chow Mein, który pasuje dosłownie do wszystkiego (nie bez powodu jest nazywany bazą kuchni chińskiej) oraz grzyby shiitake, które nadają potrawie wyrazistości i aromatu to doskonałe połączenie, które przygotował dla Was Michał Korkosz Rozkoszny. Koniecznie poczujcie tę smakową fuzję!  Zobaczcie, jak poradził sobie z tym przepisem Michał – Kliknij tutaj

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min.

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Grzyby shiitake zalej wrzącą wodą. Odstaw do napęcznienia, na około 15 minut. Odcedź i przekrój grzybki na połówki.
  2. Przygotuj wszystkie składniki. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przelej zimną wodą. Wymieszaj składniki sosu.
  3. Rozgrzej mocno wok lub dużą patelnię wraz z 3 łyżkami oleju. Smaż paprykę i marchewkę, aż staną się chrupiące na brzegach, około 6 minut. Zdejmij je z patelni. Ostudź odrobinę wok.
  4. Podsmaż szalotkę, czosnek, imbir, chili wraz z ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej, aż zmiękną i się szeklą, około 5 minut. Dodaj grzyby, usmażone warzywa i makaron. Przemieszaj i wlej przygotowany sos. Smaż, mieszając, jeszcze minutę lub dwie, aż wszystko się połączy i będzie gorące. Podawaj z sezamem i kolendrą.

TIP: Warzywami można dowolnie żonglować. W sezonie sprawdzą się szparagi, brokuł, cukinia, czy nawet rzodkiewki.