Makaron chow mein z kurczakiem i pastą kantońską stir-fry



Makaron chow mein z kurczakiem i pastą kantońską stir-fry House of Asia

Pyszne danie z charakterystycznym, lekko pikantnym akcentem pasty kantońskiej to świetny pomysł na pożywny i szybki do przygotowania lunch. Wystarczy tylko kilka składników, chrupiące warzywa i danie w chińskim stylu zagości na naszym talerzu. Smacznego!

Składniki

  • 50 g pasty kantońskiej stir-fry
  • 1 opakowanie makaronu chow mein
  • 2 łyżki sezamu prażonego
  • 50 ml bulionu drobiowego
  • 2 podudzia z kurczaka bez kości pokrojone w paski 
  • 1 papryka czerwona pokrojona w paski 
  • 1 cebula pokrojona w pióra 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchew mała pokrojona w zapałki
  • 2 plastry imbiru
  • 1 łyżka oleju roślinnego 
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej 
  • 1 pęczek szczypiorku drobno pokrojonego

TIP: Zamiast czosnku możesz użyć około 1 łyżeczkę naszej pasty z czosnku.

TIP: Zamiast imbiru możesz użyć około 1 łyżeczkę naszej pasty z imbiru.

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. W woku rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kurczaka na rumiany kolor. Dodaj wszystkie warzywa i smaż całość przez 2-3 minuty.
  3. Dodaj bulion i pastę kantońską, a następnie dokładnie wymieszaj.
  4. Usmażone warzywa podawaj z makaronem, prażonym sezamem oraz świeżym szczypiorkiem.