Makaron Chow Mein z papryką i chipsami z jarmużu Martyna Chomacka



Makaron Chow Mein z glazurowanym brokułem, papryką i chipsami z jarmużu Martyna Chomacka Master Chef House of Asia

Czy Wasze podniebienie jest gotowe na prawdziwe kulinarne szaleństwo? Martyna Chomacka z Master Chef przygotowała dla Was Stir Fry z naszym nowym makaronem Chow Mein pszenno-gryczanym i sosem ostrygowym dzięki, którym odkryjesz prawdziwy smak Azji. Niebanalnym dodatkiem będą na pewno chipsy z jarmużu. Przekonajcie się, jak to danie cudownie smakuje!  Zobaczcie, jak poradziła sobie z tym przepisem Martyna – Kliknij tutaj

 

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Z jarmużu odetnij twarde łodygi, popryskaj go odrobiną oleju w sprayu i posyp solą. Włóż do piekarnika lub air fryera nagrzanego do 190 stopni na 5-7 minut.
  2. Paprykę i marchew pokrój w cienkie paski. Czosnek, szalotkę i chilli posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce.
  3. W miseczce wymieszaj sos ostrygowy z dwoma łyżkami octu ryżowego, odrobiną sosu sojowego i łyżeczką czegoś słodkiego (miód, melasa, słodzik, syrop klonowy – dowolnie). Całość wymieszaj.
  4. Makaron Chow Mein wrzuć do wrzątku i gotuj 2-3 minuty. W tym czasie przejdź do smażenia na Woku. Gdy jest on już gorący, na łyżkę oleju wrzuć posiekaną szalotkę, czosnek i chilli. Po 30 sekundach dodaj imbir. Po kolejnych 30 paprykę i marchew. Po 2 minutach sos oraz makaron. Całość smaży łącznie około 4 minuty.
  5. Gotowe noodle przełóż na talerz, posyp sezamem i kilkoma garściami chipsów z jarmużu. Danie podaj z ćwiartką świeżej limonki.