
Makaron po chińsku – Jakjalubiejesc

Makaron po chińsku, który podbije Twoje serce! Delikatny Vermicelli, aromatyczne sosy, chrupiące warzywa i nutka imbiru – w 25 minut masz gotowe danie, które smakuje jak z najlepszej azjatyckiej restauracji. Idealny zarówno na obiad, jak i szybki lunch w ciągu zabieganego dnia. Wypróbuj ten przepis i przenieś się w świat orientalnych smaków! Za przepis dziękujemy Jakjalubiejesc. Zobacz przepis krok po kroku>
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min
Ostrość:
Składniki
- 3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 słoik Kiełków fasoli mung House of Asia
- 2 łyżki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
- 200 g Makaronu Vermicelli House of Asia
- 2 łyżki Białego sezamu House of Asia
- 1 papryka czerwona pokrojona w cienkie paski
- 1 marchew pokrojona w cienkie paski
- 200 g kapusty pekińskiej poszatkowanej
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- ½ cebuli pokrojonej w piórka
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 1 cm imbiru drobno posiekanego
- 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
- 2x 2 łyżki oleju
- pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania
- Kurczaka zamarynuj w sosie do kaczki, w międzyczasie przygotowuj pozostałe składniki.
- Do osobnej miseczki wbij jajka i wymieszaj.
- W osobnej misce z gorącą wodą namocz makaron Vermicelli. Miękki makaron potnij od razu na mniejsze części i odsącz.
- Na patelnię (najlepiej wok) wlej olej. Następnie wrzuć paprykę, cebulę i marchew. Kiedy warzywa zmiękną, przełóż je do miseczki, a do woka ponownie wlej odrobinę oleju i dodaj kurczaka, czosnek i imbir.
- Mięso smaż. Zawartość patelni przesuń na bok i wlej na jedną stronę wymieszane jajka. Wymieszaj intensywnie, po ścięciu jajek dodaj podsmażone wcześniej warzywa, makaron, kapustę, odsączone kiełki fasoli, dwie łyżki sosu sojowego, pokrojony szczypior i wymieszaj.
- Gotowy makaron posyp sezamem.kapustę, odsączone kiełki fasoli, dwie łyżki sosu sojowego, pokrojony szczypior. Mieszamy. Gotowy makaron posypujemy sezamem. Smacznego!