Makaron ryżowy stir-fry z kurczakiem



Makaron ryżowy stir-fry z kurczakiem House of Asia

Makaron stir fry ma wiele odsłon. Nasz Szef Kuchni tym razem przygotował go z kurczakiem w aromatycznej marynacie z sosu ostrygowego i sosu sojowego. Sam makaron zaś zrobił w fantastycznym sosie ostrygowym, sojowym i rybnym. Bardzo prosty, szybki, ale bardzo smaczny przepis. Koniecznie sprawdźcie.

Składniki

100 g Bezglutenowego makaronu ryżowego 10 mm House of Asia

1 łyżka Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia

400 g mięsa z podudzia kurczaka pokrojonego w cienkie paski

1 marchewka

1/2 cukinii

5 dużych papryczek chili

100 g listków tajskiej bazylii

Olej do smażenia

 

Sos do makaronu:

4 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

2 łyżki Sosu rybnego House of Asia

4 łyżki wody przegotowanej

2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

1.                Bazylię podziel na dwie części, jedną usmaż na oleju i przełóż na papierowy ręcznik.

2.               Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, przelej zimną wodą i odrobiną oleju, a po wystudzeniu potnij na mniejsze części.

3.              W osobnej misce wymieszaj składniki sosu.

4.              Do woka wlej 3 łyżki oleju, podsmaż pastę z czosnku, imbiru i chili, dodaj kurczaka, smaż 6 minut. Marchewkę, cukinię i papryczki pokrój w cienkie plastry, dodaj do woka i smaż kolejne 2-3 minuty. Następnie dołóż makaron, podsmaż przez chwilę, jeśli będzie się kleić podlej wodą, dodaj drugą część bazylii, wymieszaj. Pod koniec dolej przygotowany sos, znowu wymieszaj. Gotowe danie posyp wcześniej podsmażoną bazylią.