Makaron soba z dynią i grzybami shiitake



Składniki

  • ¼ op makaronu soba
  • 100 g dyni hokkaido, pokrojonej na kawałki 1cm na 2cm
  • 15 g grzybów shitake, namoczonych w ciepłej wodzie minimum 60 min i pokrojonych w paski
  • 15 g dymki pokrojonej w ukośne paski szerokości 0,5cm
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka imbiru drobno posiekanego
  • olej roślinny do smażenia
  • pieprz do smaku
  • biały sezam do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Dynię włóż do wrzącej wody i gotuj 4 min, wyjmij i odstaw.
  2. Makaron włóż na wrzącą wodę, gotuj 3 min, odstaw.
  3. Na rozgrzaną patelnię włóż imbir, grzyby i dynię, smaż 1 minutę.
  4. Dodaj makaron i sos sojowy, smaż kolejne 2 minuty.
  5. Dodaj dymkę, dopraw pieprzem. Podawaj udekorowane białym sezamem.