Makaron Soba z warzywami i tofu



Makaron Soba z warzywami i tofu I House of Asia

Przygotuj się na kulinarne doświadczenie, które połączy aromatyczne smaki z korzyściami zdrowego odżywiania. Nasz przepis na makaron Soba z warzywami i tofu to nie tylko smakowita uczta dla podniebienia, ale również pełnowartościowe danie wegetariańskie, które dostarczy Ci niezbędnych składników odżywczych. Delikatny makaron Soba, świeże warzywa i chrupiące tofu tworzą harmonijną symfonię smaków i tekstur.

Składniki

1 opakowanie Makaronu Soba House of Asia

1 słoik Warzyw do woka House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki świeżego czosnku

50 ml Sosu sojowego jasnego House of Asia / Sosu sojowego light do sushi Yamasa

100 g tofu pokrojonego z paski

100 g szpinaku

1/2 papryki czerwonej

1/2 cebuli czerwonej

50 g dymki

50 ml wody

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka cukru

3 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

2. Warzywa do woka przełóż na sito i dobrze wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Następnie odciśnij nadmiar wody. 

3. Tofu odsącz i pokrój w około 3 cm paski. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż tofu na rumiany kolor. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

4. Paprykę pokrój w paski, cebulę w piórka, a dymkę w kawałki o długości około 3 cm. 

5. Sos sojowy wymieszaj z wodą i skrobią, dla przełamania smaku dodaj cukier.

6. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, dodaj paprykę oraz czosnek. Po kilku minutach dodaj warzywa do woka, smaż kolejne 2 minuty. Następnie, dodaj ugotowany makaron, tofu, szpinak oraz przygotowany sos. Całość dokładnie wymieszaj i krótko podsmaż do połączenia składników. Na koniec posyp pokrojoną dymką.