Danie smażone stir fry to sposób przygotowywania posiłków charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej. Krótkie smażenie połączone z ciągłym mieszaniem pozwala na zachowanie smaku poszczególnych składników. Wie o tym także Edyta Dyduch, która zaproponowała swoja wersję stir fry, z dodatkiem aromatycznych grzybów. Uwaga – to danie uzależnia!
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Jackfruita przelej na sitko i opłucz dokładnie wodą. Następnie pokrój go w kostkę. Dodaj pasty z imbiru, czosnku i chili, sos Hoisin oraz odrobinę soli.
- Grzyby mun i snow fungus zalej gorącą wodą.
- W woku rozgrzej olej sezamowy. Dodaj jackfruita, cebulkę oraz marchewki. Podsmażaj do miękkości warzyw.
- Dodaj pastę kantońską, sok z limonki, odsączone grzyby, liście kaffiru, sos sojowy oraz makaron. Całość podsmaż jeszcze przez chwilę. Na samym końcu dodaj awokado.
- Danie podawaj posypane świeżą kolendrą, papryczką chili, cebulką dymką, tajska bazylią oraz orzechami.
|