Makaron stir fry Snow Fungus



Makaron stir fry Snow Fungus z jackfruitem Edyta Dyduch House of Asia

Danie smażone stir fry to sposób przygotowywania posiłków charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej. Krótkie smażenie połączone z ciągłym mieszaniem pozwala na zachowanie smaku poszczególnych składników. Wie o tym także Edyta Dyduch, która zaproponowała swoja wersję stir fry, z dodatkiem aromatycznych grzybów. Uwaga – to danie uzależnia!

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Jackfruita przelej na sitko i opłucz dokładnie wodą. Następnie pokrój go w kostkę. Dodaj pasty z imbiru, czosnku i chili, sos Hoisin oraz odrobinę soli.
  2. Grzyby mun i snow fungus zalej gorącą wodą.
  3. W woku rozgrzej olej sezamowy. Dodaj jackfruita, cebulkę oraz marchewki. Podsmażaj do miękkości warzyw.
  4. Dodaj pastę kantońską, sok z limonki, odsączone grzyby, liście kaffiru, sos sojowy oraz makaron. Całość podsmaż jeszcze przez chwilę. Na samym końcu dodaj awokado.
  5. Danie podawaj posypane świeżą kolendrą, papryczką chili, cebulką dymką, tajska bazylią oraz orzechami.