Miso to tradycyjna japońska zupa samurajów. O esencjonalnym smaku i charakterystycznym aromacie. Jedno z dań, które zawsze można znaleźć w każdej japońskiej kuchni. Pasta miso to przyprawa o niezwykłych właściwościach płynące z ziaren soi.
Składniki
- 1/4 opakowania makaronu ramen
- 1 1/2 łyżki pasty miso
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 1 grzyb boczniak
- 100 g piersi kurczaka
- 30 g szpinaku baby
- 1 łyżeczka cebuli dymki
- 1 szklanka wody
- 1 jajko ugotowane na twardo
- olej roślinny do smażenia
|
Sposób przygotowania
1. Kurczaka zamarynuj w sosie sojowym 15 minut. 2. Usmaż na średnim ogniu, odwracając co 2 minuty. Usmażonego kurczaka pokrój na plasterki. 3. Do rondelka wlej wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, dodaj pastę miso, dokładnie wymieszaj. 4. Dodaj boczniaka, gotuj 3 minuty, dodaj szpinak. 5. Przełóż makaron do miseczki, zalej bulionem z grzybem i szpinakiem, dodaj kurczaka i połówkę jajka, udekoruj dymką
|