Mozzarella sticks w panierce panko



Mozzarella sticks w panierce panko House of Asia

Chyba każdy z nas próbował już tradycyjnych mozzarella sticks. Czas zmodyfikować ten przepis i dodać mu azjatyckiej nuty! Japońska panierka panko sprawi, że serowe pałeczki będą jeszcze bardziej chrupiące.

Składniki

  • 100 g panierki panko
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • 3 kulki mozzarelli pokrojone na kawałki
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mozzarellę wyjmij z opakowania i dokładnie osusz. Pokrój i zamarynuj w chili, a następnie delikatnie posól i popieprz świeżo mielonym pieprzem.
  2. Ubij jajka ze szczyptą soli. Zanurzaj kawałki mozzarelli w mące, potem w ubitym jajku, a następnie w panko lekko przyciskając, aby panierka panko przylgnęła do sera. Jeśli warstwa panierki jest za cienka, powtarzaj cały proces kilkukrotnie.
  3. Smaż na głębokim oleju na złoty kolor. Później wyłóż mozzarella sticks na ręcznik papierowy. Podawaj gorące z ulubionym sosem.