Nasi Goreng z kurczakiem i ryżem jaśminowym Praktykulinarni



Nasi Goreng z kurczakiem i ryżem jaśminowym Praktykulinarni House of Asia

Nasi Goreng to indonezyjskie danie na bazie ryżu z dodatkiem mięsa, owoców morza lub tofu. W daniu nie może również zabraknąć warzyw, aromatycznych przypraw oraz jaj. Przepis przygotowany we współpracy z influencerem Praktykulinarni.

Składniki

  • 50 g pasty Nasi Goreng
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 300 g filetu z kurczaka pokrojonego w drobną kostkę
  • ½ brokuła podzielonego na różyczki
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 dymki ze szczypiorkiem drobno posiekane
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kolendry drobno posiekanej

Do podania:

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu. Najlepszy efekt uzyskasz przygotowując ryż dzień wcześniej.
  2. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż mięso przez 4 minuty. Dodaj brokuła, pieczarki, połowę dymki oraz czosnek. Smaż przez 4 minuty, a następnie dodaj ryż, sos sojowy i pastę Nasi Goreng. Smaż przez kolejne 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  3. Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i usmaż jajka.
  4. Danie wyłóż na talerze. Na wierzch połóż po 1 jajku. Posyp szczypiorem, kolendrą i sezamem.
  5. Podawaj z ostrym sosem Sambal Oelek lub srirachą.