Niebiański sernik jaglany z pulpą mango



Niebiański sernik jaglany z pulpą mango Aleksandra Markowska House of Asia

Puszysty, delikatny jagielnik to doskonały, roślinny zamiennik tradycyjnego sernika. Wykorzystanie pulpy mango oraz mleczka kokosowego dodaje mu egzotycznego akcentu, a agar agar skutecznie przyśpiesza proces tężenia. Przepis powstał we współpracy z influencerem Diabeł i Anioł w cieście.

Składniki

Spód:

  • 100 g płatków owsianych
  • 25 g masła orzechowego
  • 100 g daktyli
  • 20 g wiórek kokosowych

TIP: mleczko kokosowe umieść w lodówce na kilka godzin aby się rozwarstwiło

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsyp kaszę jaglaną i dokładnie wypłucz ją pod bieżącą wodą. Następnie zalej zimną wodą i odstaw na minimum 6 godzin. Po tym czasie odcedź kaszę, przełóż do garnka, zalej 650 ml napoju roślinnego i dodaj laski wanilii. Całość gotuj przez 25 minut na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Jeśli mieszanka stanie się zbyt sucha, dolej pozostały napój sojowy.
  2. Do miseczki wlej wodę i namocz w niej daktyle przez 30 minut. Odsącz.
  3. W mikserze zblenduj płatki owsiane wraz z wiórkami, masłem orzechowym oraz daktylami. Następnie tak powstałą masę równomiernie wyłóż do tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.
  4. Do ugotowanej, jeszcze gorącej kaszy dodaj białą czekoladę, a następnie przełóż całość do miksera. Dodaj mleczko kokosowe i ksylitol. Następnie wszystko zblenduj do uzyskania gładkiej masy.
  5. W miseczce wymieszaj 100 ml wody oraz 2 łyżeczki agar agar, a następnie dodaj do masy. Wymieszaj całość, a następnie przelej do formy i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Do miseczki wsyp 2 łyżeczki agar agar i zalej je 100 ml cieplej wody. Następnie do garnka wlej pulpę mango i dodaj rozmieszany agar. Gotuj przez 2 minuty. Ostudzoną masę wylej na wierzch jagielnika. Odczekaj 10 minut, a gdy masa zacznie tężeć, udekoruj jagielnik plastrami pomarańczy.
  7. Wstaw do lodówki na 3 godziny.