Nigiri sushi z łososiem, węgorzem i krewetką



Nigiri sushi z łososiem wędzonym węgorzemHouse of Asia

Nigiri jest to jeden z podstawowych i najprostszych rodzajów sushi. Składa się zwykle z ryżu i jednego składnika np. łososia, tuńczyka, krewetki lub wędzonego węgorza. Jest proste w formowaniu, dlatego polecamy ten rodzaj sushi w szczególności osobom początkującym. 

Składniki

Do podania:

*Dostępne w Makro

Sposób przygotowania

1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ>

2. Łososia pokrój w cienkie plastry o wymiarach ok. 3x4cm.

3. W zwilżonych dłoniach uformuj z ryżu małe łódeczki/łezki o płaskiej podstawie i wypukłym grzbiecie. Grzbiety z ryżu posmaruj cienką warstwą pasty wasabi i układaj na nich kawałki łososia, krewetki oraz węgorza.

4. Nigiri podawaj z sosem sojowym oraz marynowanym imbirem.