Nikkei sushi – sushi z quinoa



Składniki

200 g ryżu nikkei
2 listki nori,
przecięte na pół w pionie
120 g fileta białej ryby np. okoń morski, pokrojony w grube plastry
1 dojrzałe awokado, bez pestki, obrane, pokrojone w słupki 
2 łyżki czarnego sezamu

Do podania:
Marynowany imbir 
Sos sojowy bezglutenowy

Sposób przygotowania

  1. Sezam upraż na suchej patelni i natychmiast go z niej zdejmij, aby się nie przypalił.
  2. Nikkei Rice ugotuj według wskazań na opakowaniu. Następnie dodaj sezam i całość wymieszaj.
  3. Matę bambusową zawiń w folię spożywczą. Połóż pionowo listek nori (błyszcząca stroną do dołu) i układaj na nim mieszankę Nikkei rice, zostawiając od góry pusty pasek szerokości 1 cm. Odwróć listek mieszanką do dołu. Rybę układaj na nori razem z awokado. Nori delikatnie zwiń w rulon.
  4. Rolkę pokrój na 5 kawałków i podaj z marynowanym imbirem i sosem sojowym.