Kuchnia tajska

Pad thai z kurczakiem i tofu

Pad thai z kurczakiem i tofu House of Asia

Pad thai to jedna z najbardziej znanych potraw tajskich. Jest szybki w przygotowaniu, pełny smaku i aromatu. Podczas jej przygotowania ważne, żeby nie przegotować makaronu. Jeśli masz więcej czasu, namocz go w ciepłej wodzie i lekko twardy dodaj do woka – nabierze smaku innych aromatycznych składników, pozostanie sprężysty i elastyczny.

Liczba porcji:

2

Czas: 20 min

Poziom:

średnie

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego 5 mm
  • 3 łyżki pasty Pad Thai 
  • 1 łyżka cukru kokosowego, bądź brązowego
  • 1 łyżka sosu rybnego 
  • 150 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 150 g tofu
  • 150 g kiełków fasoli Mung
  • 2 jajka
  • 1 pęczek cebuli dymki, pokrojonej w 4 cm kawałki
  • 3 łyżki oleju, do smażenia
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych, pokruszonych
  • 1 limonka
  • 1 papryczka chilli

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na woku lub patelni rozgrzej olej i usmaż tofu aż do zbrązowienia skórki.
  3. Następnie dodaj mięso z kurczaka i pastę Pad Thai. Dokładnie wymieszaj i smaż 3 minuty.
  4. Dodaj sos rybny oraz cukier, następnie makaron i zamieszaj.
  5. Odsuń wszystkie składniki na jedną stronę patelni a na drugą rozbij dwa jajka. Delikatnie mieszaj jajka tak aby ścięły się niczym omlet.
  6. Następnie przykryj jajka makaronem z tofu oraz kurczakiem i smaż przez kolejną minutę, po czym dodaj kiełki fasoli mung oraz dymkę i energicznie zamieszaj.
  7. Podawaj z chili oraz przekrojoną limonką i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

Polecane produkty

Pad thai z kurczakiem i tofu House of Asia

Pad thai z kurczakiem i tofu House of Asia

Wróć do poprzedniej strony