Pad Thai z krewetkami i kurczakiem



Pad Thai z krewetkami i kurczakiem

Pad Thai to jedno z najbardziej popularnych tajskich dań. Wspólnie z MniamMniam.pl przygotowaliśmy dla Was ten pyszny i łatwy w przygotowaniu przepis. Podstawą dania jest oczywiście słynna pasta Pad Thai, której najważniejszym składnikiem jest pasta z tamaryndowca. To właśnie ona jest odpowiedzialna za oryginalny smak i bez niej prawdziwy pad thai nie może się obejść. Pasta ma bogaty aromat i łączy w sosie słodko-słone smaki. Dzięki niej pad thai nabiera charakterystycznego smaku i aromatu! Do dzieła 🙂 

 

Składniki

  • 200 g makaronu ryżowego 5 mm House of Asia
  • 200 g piersi kurczaka
  • 12 obranych krewetek świeżych lub rozmrożonych
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 100 dag kiełków fasoli mung
  • 2 dymki
  • 1/2 papryczki chili (lub więcej, jeśli lubisz pikantne potrawy)
  • mała szczypta soli

 

sos:

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu. 
  2. Następnie ugotuj Fasolkę w osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź, przelej zimną wodą.
  3. Jajka lekko posól i roztrzep w miseczce. Czosnek pokrój na cienkie plasterki. Papryczkę pokrój na cienkie, ukośne plasterki. Dymkę pokrój ukośnie na kawałki o długości 3-4 cm.
  4. Mięso pokrój w poprzek włókien na cienkie paski.
  5. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w miseczce.
  6. W woku rozgrzej dość mocno jedną łyżkę oleju, wlej jajka i usmaż omlet – nie przewracaj go – podważaj brzegi podczas smażenia, by masa spływała pod spód. Porwij go na kawałki i przełóż do miseczki.
  7. W woku rozgrzej silnie 2 łyżki oleju, dodaj czosnek i chili, smaż, nie przerywając mieszania przez kilkanaście sekund.
  8. Do woka dodaj mięso i krewetki, smaż na dużym ogniu, aż zmienią kolor ze wszystkich stron – mieszaj cały czas 🙂
  9. Dodaj makaron, sos i dymkę oraz fasolkę i połowę kiełków. Wymieszaj, smaż na największym ogniu maksymalnie przez minutę.
  10. Dodaj kawałki omletu i delikatnie wymieszaj.
  11. Przełóż na talerze, udekoruj kiełkami, posiekanymi orzeszkami oraz listkami kolendry i ćwiartkami limonek.