Pad Thai z tofu i jajkiem



Pad Thai z tofu i jajkiem Jakub Kuroń House of Asia

Jakub Kuroń przygotował dziś dla Was ulubione danie swojej żony, czyli tajski specjał Pad Thai! Jest to proste danie bez zbędnych dodatków, a zarazem bardzo pyszne! Pamiętajcie, żeby namoczyć wcześniej makaron w letniej wodzie, wtedy nie będzie się sklejał i będzie idealny do przygotowania tego dania. Smacznego!

Składniki

  • 200 g makaronu ryżowego 5 mm
  • 6 łyżek pasty Pad Thai
  • 300 g tofu naturalnego
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • Kawałek cukinii
  • 4 jajka M
  • Olej roślinny do smażenia
  • Do dekoracji: orzeszki ziemne, dymka, papryka chilli w płatkach, ew. kiełki fasoli mung

Sposób przygotowania

  1. Makaron namocz w zimnej wodzie przez 30-40 minut. Tofu pokrój w drobną kostkę, osusz ręcznikiem papierowym i podsmaż na mocno rozgrzanym oleju do uzyskania ładnego, złotego koloru.
  2. Usmażone tofu przełóż na talerz. Na patelni rozgrzej olej rośliny. Podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, oraz paprykę pokrojoną w paski. Po 2 minutach dodaj cukinię pokrojoną w słupki, smaż chwilę. Następnie dodaj odsączony makaron, smaż kilka minut.
  3. Dodaj pastę do pad thai, smaż mieszając czasami. Przesuń zawartość patelni na jedną stronę, na drugą wlej rozmieszane, doprawione solą jajka. Kiedy zaczną się ścinać wymieszaj z pozostałymi składnikami. Smaż jeszcze 1-2 minuty.
  4. Podawaj z dymką, posiekanymi orzeszkami i chilli.