Pieczony łosoś w pomarańczach Czas Wisienka



Pieczony łosoś w pomarańczach Czas Wisienka House of Asia

Odkryj przepis na wykwintne danie z łososiem w pomarańczach. Sekretem rozpływającej się ryby jest marynata z pasty z czosnku, imbiru i chili i słodkiego sosu sojowego House of Asia. Czarna.wisienka inspirację na to danie przywiozła z wakacji na Bali. Danie może być świetnym pomysłem na zbliżającą się Wielkanoc.

Składniki

Łosoś:

·       1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia

·       2 łyżki Sosu sojowego słodkiego House of Asia

·       1 łyżka Octu ryżowego House of Asia

·       Spory filet z łososia pacyficznego pokrojony na mniejsze kawałki

·       1 pomarańcza (najlepiej eko)

Purée ziemniaczane:

·       6-7 średnich ziemniaków

·       2 łyżki masła

·       70 ml śmietanki 30-36%

·       Spora szczypta gałki muszkatołowej

·       Spora szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

1. Pomarańczę sparz wrzątkiem. W misce wymieszaj pastę, sos sojowy, ocet i sok z połowy pomarańczy.

2. Przygotowanym sosem posmaruj łososia (polecamy marynować go w ten sposób min. 3h).

3. Na wierzchu łososia ułóż plastry pomarańczy. Łososia piecz przez 20 min. w 200 stopniach. Można do niego co jakiś czas „zaglądać” i podlewać płynem ze spodu foremki.

4. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odlej odrobinę wody z gotowania do miski.

5. Ziemniaki ubij tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Połącz je z masłem, śmietanką, gałką muszkatołową i pieprzem, a następnie blenduj dodając stopniowo odlaną wodę do uzyskania gładkiej, kremowej (ale nie rzadkiej) konsystencji.