Pieczywo czosnkowe z pastą yuzu



Pieczywo czosnkowe z pastą yuzu House of Asia

Nasza wariacja na temat kusząco chrupiącego pieczywa czosnkowego przypadnie do gustu wszystkim fanom szybkich i efektownych przekąsek! Ciągnący ser, aromatyczna pasta czosnkowa i kremowy sos to coś co musisz spróbować. Do dzieła!

Składniki

  • 50 g pasty z czosnku
  • 2 bagietki 
  • 200 g tartej mozzarelli
  • ½ kostki miękkiego masła 
  • ½ łyżeczki oregano 
  • Sól, pieprz do smaku 

Sos jogurtowy: 

  • 200 ml jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżeczki pasty yuzu
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Do miseczki włóż masło oraz pastę z czosnku. Dokładnie wymieszaj całość i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Bagietkę pokrój na równe kromki o grubości około 1,5 cm. Każdą z kromek posmaruj gotowym masłem czosnkowym i posyp tartym serem.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Pieczywo wyłóż na blachę do pieczenia i piecz przez 8-10 minut. Rumiane grzanki posyp oregano.
  4. W miseczce wymieszaj składniki sosu tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  5. Pieczywo czosnkowe podawaj z sosem jogurtowym.