Piekielne Pad Kra Pao Martyny Chomackiej

Zanurz się w prawdziwie tajskiej kuchni i rozgrzej swoje kubki smakowe do czerwoności! Martyna Chomacka pokochała to danie będąc w Tajlandii, a teraz odtworzyła je z wykorzystaniem naszych produktów. Poznaj piekielne Pad Kra Pao, czyli danie, które Cię rozpali! Pasta chili, tajskie chili (np. Bird’s Eye) i papryczka chili doprowadzą Cię do łez!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 254

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 25 min

Ostrość:
Pikantne

Składniki

  • 3 łyżki Sosu rybnego House of Asia
  • 3 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
  • 1 łyżka Pasty chili House of Asia
  • 400 g mielonej wołowiny lub mielonego indyka (np. z udźca)
  • 2 naprawdę ostre, tajskie chilli, np. Bird’s Eye (możesz śmiało dać więcej ale na własną odpowiedzialność)
  • 1 delikatna, duża, chili
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 2 garści tajskiej bazylii lub bazylii azjatyckiej (Holy Basil) jeśli uda się Wam ją dostać
  • 1 jajko
  • pieprz
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • odrobina oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. W moździerzu utrzyj czosnek i chili na pastę. Nie rozdrabniaj jej zbyt drobno.
  2. Ryż dokładnie wypłucz, wsyp do garnka i zalej wodą mniej więcej 1 cm ponad poziom ryżu. Zagotuj, a następnie pozwól mu delikatnie bulgotać na małym ogniu przez 10 min. Później wyłącz ogień pod ryżem i zostaw go pod przykryciem na kolejnych 5-7 minut.
  3. Zanim przejdziesz do smażenia mięsa w woku, zajmij się chrupiącym jajkiem. W Woku rozgrzej 5-7 łyżek oleju. To całkiem sporo, ale chodzi nam o to, aby brzegi jajka stały się chrupkie i złote. Białko oddziel od żółtka i wlej je na gorący olej. Gdy brzegi zaczną się złocić, na środek białka wlej żółtko i zacznij polewać je gorącym tłuszczem. Gdy brzegi jajka są mocno chrupiące i złote, ściągamy je na talerzyk, a z woka wylewamy nadmiar tłuszczu.
  4. Na gorący olej wrzuć utarte chilli i czosnek. Po chwili wrzuć mięso i smaż na dużym ogniu, aż pojawią się na niej ślady ciemnej karmelizacji.
  5. W miseczce połącz ze sobą sos rybny, sos ostrygowy, pieprz i cukier. Gdy sos jest gotowy, wlej go do woka, całość wymieszaj i wrzuć dwie wielkie garście tajskiej bazylii.
  6. Na talerzu ułóż sporą porcję jaśminowego ryżu. Obok połóż nasz aromatyczne Krapao. Całość przykryj smażonym jajkiem. Danie podawaj z łyżką pasty chilli.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Bezglutenowy sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Pasta z chili 120g House of Asia

Pasta z chili 120 g

Nowość
Bestseller
Sos ostrygowy 165g House of Asia

Sos ostrygowy 165 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI