Pierożki Gyoza z mięsem i sosem śliwkowym Ros Thai Thai



Pierożki Gyoza z mięsem i sosem śliwkowym Ros Thai Thai

Pierożki Gyoza to potrawa kuchni japońskiej. Jest to rodzaj pierożków, które zazwyczaj składają się z cienkiego ciasta z nadzieniem, zwykle mięsnym, warzywnym lub mieszanką obu składników. Tradycyjnie gotowane są na parze lub smażone, a czasami także duszone. Nasz szef kuchni przygotował je na parze z pysznym nadzieniem. Dopełnieniem dania jest śliwkowy sos Ros Thai Thai, który nada głębie smaku.

Składniki

1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki drobno posiekane

1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 łyżeczki startego świeżego korzenia 

1-2 łyżki Sosu sojowego House of Asia

100 ml Sosu śliwkowego Ros Thai Thai

400 g mięsa mielonego z indyka

1 opakowanie ciasta na pierożki Gyoza

1 cebula pokrojona w kostkę

1 posiekany pęczek szczypiorku

2 łyżki posiekanych listków kolendry

Sposób przygotowania

1. Mięso przełóż do miski i wymieszaj z cebulą, szczypiorkiem, pastą z czosnku, pastą z imbiru, następnie dopraw do smaku sosem sojowym i odstaw do lodówki na 15 minut. 

2. Ciasto rozwałkuj i powycinaj szklanką kółka, następnie na każdy kawałek nałóż farsz i zlep. 

3. Pierożki gotuj na parze przez 10 minut. 

4. Sos śliwkowy przelej do miseczek i podawaj z gotowymi pierożkami, posypanymi liśćmi kolendry.

TIP: Jeśli lubisz nutę ostrości, dodaj do mięsa łyżeczkę Pasty z chili House of Asia.