Pstrąg po kantońsku



Składniki

  • 180 g filetu z pstrąga
  • 1 łyżka oleju kokosowego; do smażenia
  • 1 cm korzenia imbiru; drobno pokrojony
  • sól i pieprz; do smaku
  • 1 pęczek cebuli dymki; pokrojony pod kątem

    Sos:

  • 1 łyżka oleju z prażonego sezamu
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego (można użyć wersji bez glutenu)
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmażaj imbir przez 30 sekund.
  2. Ułóż rybę, dopraw solą i pieprzem, dodaj niewielką ilość wody.
  3. Duś pod przykryciem przez 12-15 minut na małym ogniu.
  4. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszaj.
  5. Gotową rybę ułóż na talerzu, polej przygotowanym sosem i posyp posiekaną cebulą dymką.